Klik HIER voor de homepage van Tennisclub Venray

User Name

Password

Info New or Forgotten?
Zoeken
TC Venray > Tennisles > Info junioren
Delen

Tennisles bij TCV

voor junioren

Op deze pagina en overige pagina's waarnaar verwezen wordt, lees je hoe de lessen en trainingen bij TCV zijn opgebouwd. Leest u liever een document (pdf), klik dan hier.

Inleiding Tennisles bij TCV


Tennis is een technische sport. Het is daarom van belang om jong te beginnen met tennissen. Jong geleerd is oud gedaan! Tennis is bovenal een leuke sport. In dit gedeelte wordt beschreven hoe de tennislessen bij TCV zijn opgebouwd. Het streven is om de jeugdleden die lessen aan te bieden, die het beste passen bij hun niveau, zodat ieder jeugdlid eruit kan halen wat erin zit. Het mag duidelijk zijn dat niet iedere speler de top zal kunnen halen. Als vanaf de jongste jeugd het spelplezier echter voorop staat, blijkt dat tennis op ieder niveau een leuke en aantrekkelijke sport is. In dit stuk wordt verdere uitleg gegeven over de verschillende tennislessen. Bij de allerkleinsten beginnen we met balvaardigheid binnen het Tenniskidsprogramma. Vervolgens kan men in fases door groeien naar, wie weet, de Nederlandse top. TCV werkt samen met haar clubtrainer, Bas Mulder en met Twan Lensen van Tennisschool Maascourt.

Voor alle lessen voor junioren en senioren geldt een lesreglement klik hier

 

Algemene trainingsopbouw voor de junioren.

 
De jongste jeugd van 5-10 jaar start in het programma “Tenniskids”, waarbij het belangrijk  is dat de spelers op een speelse manier kennis maken met het tennisspel. Coördinatie, gooien en vangen, balanceren, springen  en rennen worden geoefend in uitdagende vormen. In fase “rood” (mini-tennis) hebben de kinderen al alle technieken van het tennisspel geoefend. Alle facetten van het tennisspel worden bij Tenniskids in wedstrijdvormen toegepast, waarbij ook de tactische grondbeginselen van het spel geleerd worden.
Bij de reguliere clubtraining en de selectietraining zullen de geleerde basisvaardigheden en rotatieslagen steeds meer uitgewerkt worden, waarbij het verschil tussen club- en selectietraining  zich uit in inzet en motivatie van de spelers.
Voor spelers die Tennisclub Venray qua niveau ontgroeien, biedt de bondstraining van de KNLTB  en Tennisschool Maascourt mogelijkheden. Deze trainingen zijn ook weer gericht op het verbeteren van de geleerde basisvaardigheden, de groepen zijn echter samengesteld uit spelers vanuit de hele regio. 

Lees op deze pagina verder de informatie over de opbouw:

  • Tenniskids
  • Reguliere clubtraining
  • Selectietraining

Tenniskids

 
De jongste jeugd van 5 tot 10 jaar zal deelnemen aan het programma Tenniskids. Dit programma is overgewaaid uit Engeland en wordt door de KNLTB (Tennisbond) door heel Nederland gepromoot. Tennisclub Venray is een vereniging die zich “Tenniskidsvereniging” mag noemen. De trainingen worden verzorgd door de clubtrainer die hiervoor de licentie “Tenniskids” heeft behaald. ’s Zomers worden de lessen op ons tennispark gegeven en in de winter in  tennishal “De Schaapskooi”. De groepen bestaan uit 8-12 kinderen op een baan.
Op de website www.tenniskids.nl staat alle overige informatie over Tenniskids.
Ook staan er een aantal kijkwijzers (filmpjes) waarop het niveua van spelers in diverse categorieën gedemonstreerd wordt.. Klik hier en scroll op de pagina naar beneden voor de diverse kijkwijzers.

Reguliere clubtraining

Heeft het jeugdlid het programma Tenniskids afgesloten dan gaat het automatisch verder naar de volgende fase: training op het grote veld voor junioren van 11-17 jaar. De geleerde vaardigheden en ervaringen worden verder ontwikkeld, waarbij steeds meer de nadruk komt te liggen op het spelen van een wedstrijd. De trainingen zullen gericht zijn op het leren van tactische en mentale vaardigheden waarbij het technische aspect natuurlijk niet uit het oog wordt verloren. 
De trainingen in deze fase worden ’s zomers verzorgd door onze gekwalificeerde clubtrainer op ons tennispark en in de winter in  tennishal “Maascourt”. De groepen bestaan uit 5 spelers op een baan of 8 spelers op 2 banen.

Voor meer informatie over de reguliere training klik hier.

 

Selectietraining

 
Naast de clubtraining bestaan er ook een drietal selectiegroepen bestaande uit 12 spelers elk:
* Selectiegroep C: mini-driekwart veld
* Selectiegroep B: beginnend groot veld
* Selectiegroep A: groot veld
Deze groepen bestaan uit de meest getalenteerde spelers in diverse leeftijdscategorieën die gemotiveerd zijn om hun tennisspel optimaal te ontwikkelen. De verwachtingen voor deze groep liggen hoger en daardoor ook de eisen. Deze junioren spelen competitie en toernooien, ze oefenen het geleerde tijdens het “vrij spelen”, maar ook gezelligheid en sfeer op het park is een vanzelfsprekendheid. De binding met onze vereniging zal hierdoor versterkt worden.
De selectietrainingen worden verzorgd door een gekwalificeerde selectietrainer en onze clubtrainer en vinden plaats op ons tennispark en in tennishal “De Schaapskooi”. De groepen bestaan ‘s zomers uit 12 spelers die op 3 banen trainen. ’s Winters wordt getraind op 4 banen, waarbij de groep wordt aangevuld met een aantal spelers van gelijk niveau.
 
Voor meer informatie over de selectietraining klik hier
 

Overige trainingen junioren

Voor meer informatie over Tennisschool Maascourt klik hier

Voor meer informatie over de KNLTB-bondstrainingen klik hier 

TenniskidsTenniskids
Klik hier voor nadere uitleg over Tenniskids
Reguliere clubtrainingReguliere clubtraining
Klik hier voor nadere uitleg over de reguliere clubtraining
Selectie trainingSelectie training
Klik hier voor nadere uitleg over de selectie training

SPONSORS

Copyright © 2009-2016 Tennisclub Venray. Alle rechten voorbehouden.

Gebruiksvoorwaarden

Technische informatie

Contact